Den 10–13.10.2022 fick Åland glädjen att fungera som värd för projektet “Rural Lifestyle – att skapa attraktiva livsstilsresemål på landsbygden” study visit. Alla projektdeltagare områden förutom finska Lojo var representerade i study visit: Estland, Lettland, Sverige (Söderhamn) och såklart Åland.

Syftet med resan var att visa den åländska landsbygden och skärgården för besökarna, samt att byta tankar, hämta inspiration och även knyta samarbeten mellan länderna.

Vi började programmet den 11.10.2022 med ett litet möte där alla deltagare kort fick berätta om sig själva och sina förväntningar om resan. Efter det klev vi in i bussen och åkte mot det första besöksmålet, Stallhagen bryggeri och restaurang. På Stallhagen började vi med en bryggeriguidning och fick höra om deras verksamhet. Efter guidningen åt vi lunch i deras restaurang. Efter lunch besökte vi på Öfvergårds äppelodling där vi deltog i en äppelsafari, en guidad tur i en äppelodling med läckra lokala smakbitar. Sedan var dags att åka till Långnäs hamn.  

Från Långnäs tog vi färjan mot Kökar. Resan från huvudön till Kökar tog 2,5 timmar och vi passerade också Finlands minsta kommun Sottunga på vägen. 

På Kökar bodde vi i det fina hotellet Brudhäll precis vid vatten. Brudhäll har också en restaurang där vi åt middag tillagade av lokala ingredienserna. 

Nästa morgon den 12.10 klev vi ombord igen, men på en mindre båt denna gång. Båtresan till den speciella ön Källskär tog 45 minuter. Källskär hörde tidigare till en svensk baron som levde ensam på ön 1958–1984. Under den tiden byggde han en skyddande trädgård som besökare kan njuta av ännu idag. Den finska konstnären och skaparen av Mumin, Tove Jansson, gästade baronen på ön flera gånger. Replika av hennes en målning finns att se på sin ursprungliga plats i vardagsrummet. Originalmålningen kan man se på Ålands museum. 

Efter utflykten till Källskär var det dags för lunch. Då åkte vi till Ålands, och samtidigt hela Finlands, sydligaste äppelgård Peders aplagård. På Peders aplagård fick vi inte bara äta en god lunch, utan handla i den lilla butiken. Peders aplagård lagar även produkter av sina äpplen, såsom drycker, senap och marmelad.

Efter lunchen var det dags att säga adjö till Kökar och stiga på färjan. Efter 2,5 timmar är vi tillbaka på huvudön och på väg mot Mariehamn stannar vi för middag vid Mormors gröna hus. Namnet för det mysiga huset är beskrivande – det var tidigare ägarens mormors hus. Efter middagen var vi klara med turnén på landsbygden och i skärgården. 

Den sista dagen hade vi inbokad för möten i hotell Pommerns konferensrum hela dagen. Därifrån åkte alla tillbaka hemåt. Med detta var det slut på den allra sista gemensamma studieresan inom projektet Rural Lifestyle! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *