På Hannas visitkort står det följande titlar: mamma, konstnär och hälsoutvecklare. För cirka ett år sedan kunde listan fortsättas med ytterligare ett ord, en skärgårdsbo. Då flyttade Hanna med familjen från Sverige till Sottunga. Hanna är vår första gäst i bloggen, “Borta bra, men Skärgården bäst”. Välkommen att bekanta dig med Hanna och andra som har valt att bo i Ålands skärgård!

Hur kom det sig att du bor i Ålands skärgård?

Vi bor på Sottunga och ibland kliar vi oss på huvudet och funderar på hur vi egentligen hamnade här.

Det var för snart ett år sedan som vi packade flyttlådorna, satte oss i bilen, och såg det vi trodde var vårat drömhus i backspegeln. Gården vi så länge drömt om men som nu stod kvar alldeles ensam och tom. Inga höns som längre sprang runt. Inga ankor som sprang efter oss. Inga katter som lekte kull. Inga getter som blängde. Hösten höll just på att strypa de sista sommarandetagen. Och vi färdades till en plats vi aldrig varit på. En plats mitt ute i havet. Till en ö i den Åländska skärgården. Till Sottunga. Vi rullade av färjan, lagom sjösjuka, i det svartaste mörkret. Med vågor som slog mot land runt om.

Jag, min man och våra två barn hade följt vår magkänsla och hamnat på Sottunga. Av flera anledningar, några privata, andra inte. Våra främsta mål är att vi vill vara nära och tillsammans som familj, ge våra barn en bra skolgång och arbeta där vi kan vara tillsammans.

Varför har ni valt just den ön ni bor på?

Vi ville ut på landet och när vi började läsa på om alla olika kommuner och bomöjligheter råkade fingret stanna på Sottunga och det har visat sig vara helt rätt och självklart för oss.

Vad är det bästa i Ålands skärgård eller på din ö?

Styrkan med att bo på Sottunga är det självklara entreprenörskapet och den sociala omtänksamheten som utmärker sig på en ö i skärgården.

Någon rolig historie i skärgården du vill dela med läsarna?

Min man startade Sottunga Rabbit Mowers i somras. Vi lånade släp, spände fast kaninburen på flaket och fyllde takboxen med hö. Hela familjen trängde ihop sig i bilen och körde på färjan som skulle ta oss till vår andra kund av våra kaningräsklippare. Väl på färjan vevade vi ner bilrutan och bytte några ord med en av öborna. Efter en stund frågade hon nyfiket vad vi skulle göra. Vi svarade gladeligen “vi ska leverera en kaaaaaaa…”. Jag och min man tittade på varandra och i kör och samstämda säger vi “Kaninen!!! Vi har glömt kaninen!!!”. Vi hade alltså tagit med buren men glömt kaninen hemma som kunden skulle ha.

Det mest fantastiska med att bo i skärgården är att man hjälper varandra. Så på nästa färja mot Långnäs fick vår kanin lifta med en öbo som ändå skulle åka till stan. Och vi kunde leverera vår kaningräsklippare med kanin precis som planerat. Ett gott exempel på den fina sammanhållningen man får i skärgården och ett gott skratt i bagaget.

Har du några tips åt de som funderar på att flytta till Ålands skärgård?

Gör det bara! Det är först när man vågar ta steget som allt kan falla på plats. Väl på plats inser du hur rätt beslutet var.

Du kan följa Hannas konst, företagande och livet i Sottunga på instagram på @hannasdreamart och @sottungarabbitmowers. Tack Hanna att du delade din skärgårdshistoria! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *