2400 året runt boende i Ålands skärgård välkomnar dig att dela vardag och fest på någon av de vackraste öarna i hela världen! Ålands skärgård är en trygg plats att bo i för alla åldrar och familjer. Både den offentliga och den privata servicen fungerar och det finns bland annat snabba dataförbindelser. Lediga jobb i Ålands skärgård hittar du i denna länk. 

Bekanta dig med våra skärgårdsambassadörer och läs vad de berättar om sin ö.

Vårdö

Jag har alltid bott på Vårdö och kommer nog inte bo någon annanstans. När jag pluggade i Åbo var jag där delvis men hade basen hemma på Vårdö. Jag åkte oftast med nattfärjorna till Åbo men Skärgårdsvägen hem. Att åka norra linjen är ett bra sätt att njuta av skärgården. Det har aldrig lockat mig att bo någon annanstans, här har jag tryggheten och jag är lite bekväm. Jag har ju rest och så men efter en halv vecka är jag alltid nöjd och vill hem. Jag skulle inte vilja byta ut just tryggheten, närheten till naturen och allt jag har runt mig. Min bekantskapskrets. Är man på Vårdö så kan man välja om man vill vara ensam eller om man vill vara social. När man behöver egentiden finns alltid en tyst klippa att hitta där man inte ens hör en bil, bara fåglar. 

En annan fördel med att bo här är att det är så pass nära Mariehamn ändå, så man inte behöver välja bort yrken. Man kan bo här och ändå ha ett jobb i centralorterna eftersom pendlingen är så enkel. Vi har en affär som har öppet 6 dagar i veckan och man behöver inte planera massor. Så det är väldigt bekvämt och nära fast det är väldigt avskilt.

Fanny Sjögren

Läs mer om att flytta till Vårdö

Lyssna på Fannys podcastintervju i Öpodden

Kökar

Jag bor på Kyrkogårdsö i Kökar skärgård, som är den vackraste i världen enligt mig. Den är karg, den är stark och den är skör. 

Jag har jobbat många år som lärare och åkte till fasta Kökar med skolbarnen för att jobba som lärare så länge våra egna barn gick i skola där. Just nu är jag lärare på halvtid på fastlandet.

Det finns hur mycket som helst att göra här. Jag trivs med att se efter trädgården, tidigare hade jag djur. Och så är det något med det här visuella och kreativa i mig som bara bubblar och då låter jag experimentera med bland annat akvarell och fotografi. Jag är engagerad i föreningslivet på Kökar, vilket jag tycker är hemskt roligt. Här finns många föreningar att välja mellan och det finns plats för alla.

Det som jag inte skulle byta ut är närheten till naturen. Naturens lugn, himlen havet och horisonten. Jag har nog blivit beroende av dem och de är en del av min vardag. Innan vi flyttade hit så var vi här alla ledigheten, man fick andas och så orkade man igen en stund i stan men det att kunna en måndagskväll få vara här är tacksamhet för mig. Det är förstås en balans både att få vara för sig själv och det sociala. Men jag tycker det funkar bra här på Kökar, det finns respekt för allas behov att vara själv men sen har man också mycket socialt när man vill. Det blir inte ensamt. Det funkar med trafik, butik, hälsovård och skola – det är en. Bobar ö. Och så är det härliga människor här. De är rättfram och hjälpsamma och har alltid lösningar till allt, ibland är det stormar och ibland är det nåt elavbrott och då behövs kreativa lösningar. Det är vi duktiga på här!

Kamilla Von Weissenberg-Nordberg

Läs mer om att flytta till Kökar!

Lyssna på Kamillas podcastintervju i Öpodden

Sottunga

“Jag kommer från Stockholm från början men bodde i Jämtland i 15 år innan flyttlasset gick till Sottunga. Jag har bott sen 2020 tillbaka på Sottunga på en liten gård som vi hyr. Familjen består av mig och min man, och tre barn i åldrarna 4-9 år. Här har vi ett litet självhushåll med odlingar, höns och i framtiden vill vi gärna skaffa får till gården. 

Vi ville hemundervisa våra barn och fick tips om Sottunga av en annan familj som hade varit till Sottunga för att se vad det var för ö och sedan blivit förälskade i hur fint det var och hur trevliga människorna var där. Kommunen har en deal att man har halva hyran betald första året vilket gjorde det möjligt att ha en fot på båda ställen medan vi prövade om det skulle vara något för oss. Vi hade aldrig varit på Åland förut, så det var verkligen ett test, men vi trivdes bra. Vi känner oss verkligen hemma. 

Det jag slås av är den här känslan av community, alla hjälper varandra. Det finns en helt naturlig bykärna även fast den är pytteliten, där alla är. Man träffas i butiken och pratar en stund. Man har en naturlig kontakt till folk! 

Vi har allt vi behöver här, butiken och framför allt då människorna. Mina utflykter är istället för bio och teater till havet och ut i skogen. Det är ju vad man behöver och vem man är! Jag även pluggar på distans och jag är helt beroende av att det finns en internetuppkoppling. Det gör ju livet här möjligt. Jag hoppas på att hitta ett jobb på distans i framtiden så jag kan fortsätta leva livet här utan att behöva resa.

Elsa Cederlund

Läs mer om att flytta till Sottunga!

Lyssna på Elsas podcast intervju i Öpodden

Brändö

Jag är uppväxt i Stockholms innerstad och har flyttat runt en del sen dess. När flyttlasset gick till Brändö packade vi i bilen i Örebro. Ingen i familjen har anknytning till Brändö och faktum är att när vi började prata om Åland och kolla på kartor så blev jag ganska förvånad. Jag trodde att Åland bara bestod av huvudön med Mariehamn, men så visade det sig vara en hel övärld och att det fanns en ögrupp nära Finland som hette Brändö. När jag läste på mer om Brändö och de hade ett erbjudande om att man kunde få komma dit för en rundvisning av kommundirektören, jag tänkte varför inte? 

Vi kände oss otroligt väl mottagna när vi väl hade bestämt oss för flytt. Det kom en lastbilschaufför härifrån till oss i Örebro och lastade in våra saker, och sen kom till och med självaste kommundirektören och hjälpte oss att lossa bilen. Jag var väldigt förvånad över det varma mottagandet och jag är så tacksam för öborna som kom och knackade på och hälsade oss välkomna. 

Jag är en stor naturälskare och det är omöjligt att kunna uppleva det i staden, visst finns alla vackra parker och andningshål men du kan ju inte begära att en hel stad ska släcka lamporna för att du ska få se stjärnhimlen.  Den här kontakten med naturen är oslagbar, för den som uppskattar det så har skärgården allt att ge! Utmaningen är väl att det krävs lite mer planering, du kan inte bara ta dig hursomhelst och vart som helst men det kan å andra sidan också vara en fördel eftersom det inte blir lika mycket impulsköp. Man planerar och funderar igenom mer. Barnen trivs väldigt bra här och kan mycket väl tänka sig en framtid på Åland, så pass att nu när äldste sonen skulle välja språk i skolan så valde han finska i stället för franska eller tyska för att kunna fungera här i den miljön vi har med finska turister och mycket kontakter till fastlandet som vi har på Brändö. 

Servicen här på Brändö är god, vi har en jättefin sporthall, ett fantastiskt bibliotek, affär och världens bästa lantbrevbärare. Man ringer bara ett samtal så är han vid dörren, hämtar paketet, har porto med, det är fantastiskt! Det är så smidigt och trevligt att möta en människa.

Jessica Löfgren

Läs mer om att flytta till Brändö!

Lyssna på Jessicas podcastintervju i Öpodden

Föglö

Jag är född och uppvuxen på Föglö och nu återflyttad med min egen familj sen 8 år efter några år på fasta Åland för studier och jobb. Att flytta tillbaka var något jag själv alltid hade velat.

När vi flyttade hit pendlade jag inledningsvis till jobbet i Jomala, något jag tyckte var skönt. Man hann ställa in sig på jobb och ledighet under bilfärden och upplevde det som mindre stressigt än när vi bodde i Mariehamn fem minuter från jobbet. När jag sen blev mammaledig började jag fundera på vad jag ville jobba med som skulle göra så att jag inte behövde pendla så länge barnen var små. Min man pendlar fortsättningsvis och det känns som att vår vardag på en gård kräver att åtminstone en vuxen i familjen är på samma sida om havet som barnen och djuren. Efter 10 år som närvårdare i barnomsorgen fräschade upp mina gamla studier inom media och fick lämpligt nog ett vikariat som näringskoordinator och kommunikatör på kommunen. I den tjänsten jobbar jag främst med turismen och företagarna på Föglö.

Pandemin förde med sig många bra saker också, precis som med allt som är tufft. Och för oss som bor i skärgården har utvecklingen av onlinemöten och -arbete varit helt fantastisk bra. Plötsligt kan vi vara med på möten och föreläsningar som vi annars fått hoppa över alternativ fått lägga en hel dags resa på för att kunna vara med på.

Onlineutvecklingen har även gjort så jag kunna utveckla mitt yogaföretag så pass att jag idag har en prenumerationstjänst med onlineyoga. Min nisch är inte bara den breda åländskan utan jag försöker fylla mitt videobibliotek med filmer inspelade i vår vackra åländska natur.

Caroline Henriksson

Läs mer om att flytta till Föglö!

Lyssna på Carolines intervju i Öpodden

Kumlinge

I många år drömde jag om ett litet torp på Åland. Att återkomma till åt efter år, som så många andra gjort sedan barnsben till sitt mödraarv. När jag sedan flyttade till Åland efter ett helt liv i USA blev det villa efter villa och sedan hotell. Med andra ord många fler kvadratmeter att renovera. Det började säkert med att jag hade fritt fram i mitt eget tonårsrum som skiftade i många nyanser med en soluppgång ovanför sängen. Det var väl mera inredning och färgsättning på den tiden tills jag faktiskt ägde mitt hus. Sen kunde jag inte riktigt sluta renovera, brukade säga att jag bodde i mitt inventarie. I början av 70 talet när jag immigrerade mig till USA blev jag snabbt introducerat till alternativa byggnadsmetoder och solel. Allt var mycket innovativt på den tiden. När jag blev förtjust i den historiska byggnaden ute på Kumlinge blev jag förvånad för det massiva arbetet och livet i skärgården. Vet inte om det är blåögdhet eller dumhet som ger mig min oerhörda optimism men: Visst skall det gå, hela Åland är ju skärgård!! Måste erkänna att det är en viss skillnad på 800 kvadrat än 80. Och att vara två färjor och tre timmar från Ikea. Efter TBE och pandemi driver vi fortfarande ett hotell med få rum och stora ytor. Blir fortfarande lika glatt överraskad av att gäster kommer och far som vänner. Av att november kan ha ett rosa sken och mörkret bara varar en kort tid. Hur gröna våra fält är fastän det inte regnat alls. Att den längsta resan jag gjort på tre år var till Helsingfors.”

Jannika Reed

Läs mer om att flytta till Kumlinge!