Sottunga

Sottunga är Ålands och Finlands minsta kommun med 123 invånare. Här är gemenskap och närdemokrati självklarheter. Bjuder du på dig själv får du sjufalt tillbaka. Kommunen består av öarna Storsottunga, Husö och Finnö som har permanent bosättning men det finns ytterligare öar med sommarstugor. Under sommaren ökar kommunens befolkning till det dubbla. Det trygga, småskaliga samhället och en fantastisk skärgårdsmiljö – det är Sottunga.

Näringsliv

Företagen i Sottunga är idag verksamma inom till exempel jordbruk, transporter, kommunen, data och sjöfart. Egna företagare efterfrågas liksom du som är polis, elektriker, verkmästare eller kör taxi och skolskjuts. För dig som arbetar på sjön, på distans, med konst och konsthantverk eller är pensionär erbjuder Sottunga ett unikt boende. Företagsam Skärgård hjälper småföretagare att etablera sig. Kommunikationer till fasta Åland och Åboland är bra, till Långnäs på fasta Åland tar resan en timme och femton minuter.

Bild 9 Fotograf KP

Boende

Flera vackra mangårdsbyggnader är kännetecknande för kommunen. Förutom egnahemshus finns även hyresfastigheter som kommunen låtit bygga.

Service

Trots att kommunen är liten har Sottunga det som behövs i ett fungerande samhälle. Här finns skola och lekskola med plats för ännu fler barn, butik, hälsovård, post, bank, bibliotek, egen församling, kommunkansli, festlokal och skärgårdskontor med datorer och internet. I kommunen anordnas också vuxenutbildning till låga kursavgifter.

Fritid

Sottungas ideella föreningar ordnar aktiviteter för alla åldrar. Det trevliga biblioteket är en populär samlingsplats och i den nya moderna fritidshallen finns exempelvis en klättervägg. För dig som gillar motion utomhus håller naturen öppet året runt. Våren i skärgården är en upplevelse, sommartid finns fina möjligheter till fritidsfiske och båtutflykter, på hösten väntar bär och svamp och under vintern rekommenderas utflykter på isen. Det finns flera vandringsleder i varierande terräng.

 

Comments are closed.